Fotoğraftaki Meçhul Kadın


Camera Lucida’nın 28’inci bölümünde, ‘en iyi portre fotoğraflardan biri’ diye nitelendirdiği, Nadar imzalı fotoğrafta görünen kadın için, “Nadar’ın annesi ya da eşi olabilir!” diyerek tahmin yürütüyor Barthes.

camera lucida, chapter 28'deki fotografCamera Lucida’nın 28’inci bölümdeki ‘o fotoğraf’

Şurası gerçek ki, kadının kim olduğu, ‘anlatmak istediği konu için önem arz etseydi’, Barthes pekâlâ bu bilgiye ulaşabilirdi.
Ama
1-güçlü fotoğrafların onu çekenden bağımsız olup olamayacağı
2-bir fotoğrafın ‘teknik varlığının ötesinde,’ sunabileceklerini
irdelediği sırada örnek olarak verdiği bu fotoğraftaki kadının kim olduğunu bulmaya çalışarak zaman kaybetmeyi gereksiz görmüş olacak ki, kadının yalnızca kim olabileceğiyle ilgili bir tahminde bulunup konuyu irdelemeye devam etmiş.

Camera Lucida’yı irdeleme sürecimize yeni bir enerji katmak düşüncesiyle bu meçhul kadının kim olduğunu araştırdık ve ‘üstat portre fotoğrafçısı Félix Nadar’ın 34 yaşındayken, henüz 18.’inde evlendiği karısı Ernestine Constance Lefebvre Θ’ olduğunu bulduk.
Camera Lucida ilgililerine hediyemiz olsun.

Camera Lucida, 28’inci Bölüm, Ekstralar için Θ
Kış Bahçesinden Fotoğrafa Bir Roland Barthes Yolculuğu Θ