İstanbul’da Syd Barrett Esintisi, A.Tufan Palalı


‘Nick Mason’s Saucerful of Secret’ Konseri, Volskwagen Arena, İstanbul, 06 Haziran 2022

İnternetin yaygın olmadığı 2000’ler öncesinde, konserlerde yer alacak şarkılara şimdiki kadar kolay ulaşılamadığı için; merak içinde beklemenin, tahmin yarıştırmanın ayrı bir heyecanı olurdu. Çağımızda yeni tatlar var ve her dönem yenilikleri ile geliyor: Konser bilgilerine önceden ulaşabilmek, sosyal ağlara düşen kritiklerle haşır neşir olmak da farklı bir keyif artık… Pink Floyd’un kurucu müzisyeni Nick Mason’ın ‘bir jest, bir armağan olarak’ sunduğunu düşündüğüm 06.06.2022 tarihli İstanbul konseri ile ilgili sosyal ağlarda yapılan paylaşımlarla etkileşmenin verdiği keyif, konser heyecanını doruklara taşıdı gerçekten.

Gelelim konseree.. Tahmin edilenden birkaç küçük değişiklikle, icra edilen şarkılar sırasıyla şöyleydi:
Konserde Yer Alan Şarkı / Bulunduğu Albüm / Şarkı Yazarı
1. One of These Days /Meddle / Rick, Nick, Waters, Gilmour
2. Arnold Layne / Relics / Syd
3. Fearless / Meddle / Gilmour, Waters
4. Obscured by Clouds / Obscured by Clouds/ Waters, Gilmour
5. When You’re In / Obscured by Clouds / Rick, Nick, Waters, Gilmour
6. Candy and a Currant Bun / The Early Years: 1965-1972 / Syd
7. Vegetable Man / The Early Years: 1965-1972 / Syd
8. If (şarkının nakarat tekrarı ve bitiş kısmı)
9. Atom Heart Mother / Atom Heart Mother / Rick, Nick, Waters, Gilmour, Gessin
10. If (şarkının nakarat tekrarı ve bitiş kısmı)
11. Remember a Day / A Saucerful of Secrets / Rick (gitarda Syd)
12. Set the Controls for the Heart of the Sun / A Saucerful of Secrets / Waters
Ara (yaklaşık 20 dakika sürdü)
13. Astronomy Domine / The Piper at the Gates of Dawn / Syd
14. The Nile Song / More / Waters
15. Burning Bridges / Obscured by Clouds / Rick, Waters
16. Childhood’s End / Obscured by Clouds / Gilmour
17. Lucifer Sam / The Piper at the Gates of Dawn / Syd
18. Echoes / Meddle / Rick, Nick, Waters, Gilmour
Encore:
19. See Emily Play / The Piper at the Gates of Dawn / Syd
20. A Saucerful of Secrets / A Saucerful of Secrets / Rick, Nick, Waters, Gilmour
21. Bike / The Piper at the Gates of Dawn / Syd

Konser sonunda, salonu terk eden izleyicilere fonda çalan ‘I’am a King Bee’ şarkısıyla Syd’in sesi eşik etti (Bu şarkı grubun ‘1965: Their First Recordings’ ismiyle kaydedilen albümünde yer alır).
Dördüncü stüdyo albümü hariç (Ummagumma, 1969), tüm şarkıların sekizinci stüdyo albümü ‘Dark Side of The Moon (1973)’ öncesinden seçildiği konserdeki şarkı/albüm dağılımı ise şöyleydi:
3 şarkı stüdyo albümleri öncesindeki erken dönem (1964-1966),
5 şarkı ilk albüm, The Piper at the Gates of Dawn (1967),
3 şarkı A Saucerful of Secrets (1968),
1 şarkı More (1969),
2 şarkı Atom Heart Mother (1970),
3 şarkı Meddle (1971) ve
4 şarkı yedinci albüm, Obscured by Clouds (1972).

Beş kişilik kadro ile sahne alan grubun Nick dışındaki diğer müzisyenleri: Guy Pratt (basgitar ve vokal), Gary Kemp (gitar ve vokal), Lee Harris (gitar ve geri vokal), Dom Beken (klavye ve geri vokal).
-Rick Wright’ın damadı da olan Guy Pratt, aynı zamanda Pink Floyd geçmişi en fazla olan müzisyen. Özellikle Roger Waters sonrası albüm ve turnelerde görev alan Pratt (The Division Bell, Delicate Sound of Thunder, Pulse vs.), Bryan Ferry, Gary Moore, Peter Cetera gibi önemli müzisyen ve gruplarda da çalışmış deneyimli biri.
-Spandau Ballet grubunun kurucularından olan Gary Kemp ise 40 yılı aşkın bir süredir müziğin içinde olan tecrübeli bir gitarist ve başta ‘True’ olmak üzere hit olan bir çok Spandau Ballet şarkısının yazarı.
-Lee Harris’i ikinci gitar olarak izledik. Çocukken dinlediği Animals albümü ile Pink Floyd fan’ı olan olan Harris, müzik kariyerine 13 yaşında başlamış. The Blockheads gibi çeşitli gruplarda çalan Harris, görüntü yönetmeni babasının Pink Floyd projelerinde görev alması sayesinde Pink Floyd’a yakınlaşmış. Pink Floyd’un daha az çalınan parçalarını yeniden gündeme getirme düşüncesini, Pratt aracılığı ile Nick Mason’a aktarmış ve Nick Mason’s Saucerful of Secrets turnesinin fikri temellerinin atılmasına önayak olmuş. Yani bir bakıma, Nick Mason’s Saucerful of Secrets turnesinin fikri kıvılcımını çakan kişi: Lee Harris (vay be, adam cidden sağlam bir fanmış bence..)
-Klavyede ise Dom Beken vardı. Besteci, aranjör ve ses direktörü olan Baken, Rick Wright’ın solo projelerinde görev almış ve ayrıca elektronik müzik grubu Transit Kings’de müzik yapmış.
Konserde icra edilen 7 Syd imzalı şarkı: Arnold Layne, Candy and Currant Bun, Vegetable Man, Astronomy Domine, Lucifer Sam, See Emily Play ve Bike.
1-Arnold Layne
İlk Pink Floyd single’ı olan ‘Arnold Layne’, İngiltere single listesinde üst sıralara yükselerek, grubun sürdürmekte olduğu ilk albüm çalışmalarına itici güç veren bir şarkı. Syd’in kız arkadaşı Libby Gausten’a göre: ‘Arnold Layne’ otobiyografik özellikler taşıyor ve şarkının başkişisi Arnold Layne, ‘tuhaflıklar icat eden zararsız biri’ olması bakımından Syd’e benziyordu.
2-Candy and a Currant Bun
Arnold Layne 45’liğin diğer yüzünde yer alan ve asıl adı ‘Let’s Roll Another One’ olan şarkının sansüre maruz bırakılması! Waters ve Syd arasında gerginliğe yol açtı ve Syd’in Pink Floyd’dan ayrılmasına sebep olan fitili ateşledi.
3-Vegetable Man
Grubun ikinci albümü ‘A Saucerful of Secret’ albümüne son andaki idari bir kararla alınmayan ‘Vegetable Man’ Pink Floyd’un üçüncü single’ı. Syd’in vefatından 10 yıl, kaydedildiğinden neredeyse 50 yıl sonra 2016 yılında yayımlanan ‘The Early Years 1965-1972’ set albümde ortaya çıkan bu parçayı İstanbul’da dinlemek apayrı bir tat verdi..
“.. Her yerde kendim için bir yer bakınıp duruyorum, Ama yok öyle bir yer, yok öyle bir yer.. “

Nick’in konuşması
‘Vegetable Man’ sonrası Nick videoda göründüğü gibi ayağa kalkarak Syd Barrett imzalı ‘Arnold Layne’, ‘Candy and a Current Bun’ ve ‘Vegetable Man’ şarkıları hakkında kısa bilgiler verdi. Nick’in aktardığına göre: ‘Arnold Layne’ ve ‘Candy and a Currant Bun’ şarkıları ‘sözleri sebebiyle’ yayın yasağı yemişti; diğer bir Syd imzalı şarkı olan ‘Vegetable Man’ ise grubun stüdyo albümlerinde yer almadığı gibi, Pink Floyd konserlerinde de çalınmamış.

© A.Tufan Palalı, 2022

4- Astronomy Domine
Pink Floyd’un ilk albümü ‘Piper at the Gates of Dawn’ın açılış parçası olan şarkı ‘psychedelic rock’ türünün özgün örneklerinden biri. ‘Astronomy Domine’ aynı zamanda Syd’in Pink Floyd’dan resmen ayrıldığı 6 Nisan 1968’den sonra, grubun dördüncü albümü Ummagumma’da (1969) yer alıp, grubun albümlerinde yayımlanan son Syd Barrett imzalı şarkı oldu.
5-Lucifer Sam
Şarkı sözlerinde ‘Jennifer Gentle’ diye geçen kişi Syd’in kız arkadaşı Jenny Spiers, ‘Lucifer Sam’ adıyla anılan kedi ise Jenny’ye kur yapan birine hicivsel bir yakıştırma. Şarkı boyunca Syd kedi’ye düzülen sözler aracılığıyla Jenny’ye takılan adamı ti’ye alınır. “.. Bu kedide tanımlayamadığım bir şey var… ” :)
6-See Emily Play
Syd’deki mutsuzluk emarelerinin kendini iyiden iyiye gösterdiği dönemde piyasaya sürülen bu Pink Floyd şarkısı, Acclaimed Music tarafından ‘Tüm Zamanların En İyi Şarkıları’ listesinde, Pink Floyd eserleri içinde Wish You Were Here’dan hemen sonra gösterilirken; Rock and Roll Hall of Fame tarafından yayımlanan, ‘Rock’n Roll’u Şekillendiren 500 Şarkı’ listesinde yer alan üç Pink Floyd eserinden de biridir (Diğer İkisi: Another Brick in the Wall Part II, Money).
‘Eğer bir kızım olursa ona Emily adını vermek isterim’ diyen Syd’in, ‘See Emily Play’ şarkısında geçen ‘Emily’ Syd’in Alice’idir (Lewis Carroll’un Alice Harikalar Diyarı’ndan esinle).
7- Bike
Konserin son şarkısı olan Bike, Nick’e göre: hem dönemin janrı olan pyschedelia’ya hem de Syd’in avangard şarkı yazarlığına iyi bir örnek.‘

Notlar:
Yaklaşık bir tahminle 5.000 kadar izleyicinin olduğu ve oturularak izlenen konserde coşku müthişti.
Konserin gerçekleştiği Volkswagen Arena’da giriş çıkışlar rahattı; etrafında oturup bir şeyler yemek kahve/bira içmek için mekânların olduğu tesiste bira 80 lira idi (o gün 1 dolar=16lira). Konser alanında da yeterli sayıda içki/yemek satış noktaları mevcuttu (sosisli sandviç 50 lira, çay 15 lira, twix çikolata 25 lira).
Volkswagen Arena’ya Taksimden ulaşım orta zahmette, fakat iyi ses sistemi için bu zahmete değer. Yol tarifi şöyle: Taksim’den Hacı Osman yönüne giden metroya binip İTÜ durağında in. Plazalar kısmından çık. Volkswagen Arena yönünü sor. Metro’dan Volkswagen Arena’ya dolmuşla 5-6 dakikada, yürüyerek 10-15 dakikada ulaşabilirsin.

Konserin görsel ve fotoğraflarının da yer aldığı instagram sayfası Θ 

Kategoriler:ana sayfa/home page

1 yorum